Nina Hiddema heeft onder andere gewerkt voor:

Gemeente Noordenveld, Omrop Fryslân, De Nederlandse Reisopera, Campus Kollum, FB Oranjewoud, Heeredwinger Advies.

Opdrachten in de spotlight

Image of downward pointing arrow

De Nederlandse Reisopera.
Nieuwe strategische koers.

Context
Met meerdere, jaarlijkse operaproducties toert de Reisopera langs de grotere theaters in Nederland. In juli 2019 viel de directeur van de Reisopera uit. Een jaar later, september 2020, middenin de coronaperiode startte de zoektocht naar een nieuwe directeur. Uiteindelijk leidde deze procedure, juni 2021, niet tot een benoeming.

Opdracht
Doe een onderzoek naar het niet slagen van de procedure voor een nieuwe directeur. Schrijf een advies en kom met aanbevelingen.

Werkwijze
Door goed te luisteren en met iedereen in en om de organisatie in gesprek te gaan, brengt Nina snel de kern van het probleem in beeld. Zo werd bij de Reisopera al gauw duidelijk dat het ontbrak aan een duidelijke, gezamenlijke strategische visie. Dit zorgde voor onduidelijkheid, zelfs in het profiel voor de nieuwe directeur. Met een helder organisatieadvies in november 2021 gaf Nina niet alleen richting, maar werd ze gevraagd om de organisatie tijdelijk te leiden en vooruitlopend op de BIS-aanvraag een nieuwe strategische koers te formuleren. Praktisch, betrokken en daadkrachtig—zo zet Nina de organisatie weer op het juiste spoor.


De Nederlandse Reisopera.
Organisatieontwikkeling en fair pay.

Context
Na de grote bezuinigingen op cultuur van 2012, met een substantiële krimp van de organisatie tot gevolg, is de inrichting van de organisatie niet meer gewijzigd.

Opdracht
Doe een onderzoek naar het functioneren van de organisatie. Kijk hierbij naar de rollen / taken / verantwoordelijkheden van diverse afdelingen en medewerkers, waaronder de functiebeschrijvingen, de cyclus van functioneren en beoordelen alsmede de beloningen; adviseer de organisatie (MT en PvT) en de Raad van Toezicht over de inrichting en neem daarin ook de rol en de taken van de leiding van de diverse afdelingen mee.

Werkwijze
Een herinrichting van de organisatie, onderdeel van deze herinrichting was de start van de nieuwe afdeling educatie en participatie vanuit de wens om de maatschappelijke betekenis van de Reisopera veel meer en beter vorm te kunnen geven. Het inrichten van een functiegebouw met bijbehorende beloningen gebaseerd op de CAO Toneel en Dans, het ‘fair pay’ belonen van freelancers, het inrichten van een ontwikkelgesprekken systematiek.

Tevens is er een systematiek ingevoerd waarbij er bij de aftrap van elke productie aandacht gevraagd wordt voor de aanwezigheid van vertrouwenspersonen in de organisatie en wordt er nu ook gewerkt met intimiteitscoördinatoren.


Omrop Fryslân 
Organisatieontwikkeling & strategisch plan.

Context
Omrop Fryslân is met 200 medewerkers een van de grotere regionale publieke omroepen en de enige die ook landelijk (Fryslân Dok) uitzendt. Binnen de Omrop was er onenigheid en verdeeldheid ontstaan. Deze onenigheid leidde tot het vertrek van een aantal hoofdrolspelers.

Opdracht
Herstel de eenheid binnen de organisatie en zorg ervoor dat de medewerkers weer een goede en werkbare onderlinge verstandhouding hebben. Ontwikkel daarnaast een nieuwe strategische visie waarmee Omrop Fryslân de toekomst weer zelfstandig tegemoet kan treden. 

Werkwijze
Nina is met de organisatie een traject van teamontwikkeling gestart. Uitgangspunt van deze ontwikkeling was dat iedereen, ook de freelancers, weer met elkaar in gesprek zou gaan. Hiervoor is een trainingsprogramma ontwikkeld waarbij onder leiding van een trainer mensen in groepsverband terug-, maar vooral vooruitkeken. Waar nodig vonden er ook onder begeleiding face to face gesprekken plaats en kregen individuele medewerkers coaching aangeboden. Iedereen heeft (vaak in wisselende groepssamenstelling) in ieder geval twee keer aan een training deelgenomen. Tegelijk met de teamontwikkeling is er ook een visie en strategie traject met de organisatie gestart. Dat heeft ook bijgedragen aan het herstel van het onderlinge vertrouwen.

De organisatieontwikkeling mondde uit in een nieuw strategisch plan ‘Kom Fierder 2020-2025’ een andere control- en beleidscyclus. Onderdeel van dit plan was het vormen van een nieuwe afdeling binnen de organisatie, de afdeling Publiek. Deze afdeling houdt zich bezig met het onder de aandacht brengen van de Omrop en de programma’s van de Omrop. Ook de social media redactie is bij de afdeling Publiek ondergebracht. Voor deze herinrichting zijn alle medewerkers geïnterviewd vanuit de vraag: wat heb jij nodig om jouw werk goed te kunnen doen?


Gemeente Noordenveld Landgoed Mensinge.
Nieuwe strategische koers en organisatieontwikkeling.

Context
De Stichting Landgoed Mensinge in Roden beheerde een 18e-eeuwse Havezate en een koetshuis, beide ingericht als museum, een koetsierswoning waarin een restaurant en een voormalige Saksische boerderij waarin een klein theater, een filmhuis en een brasserie gevestigd zijn. In juni 2019 was het bestuur afgetreden en het landgoed nagenoeg failliet.

Opdracht
Zorg, naast de dagelijkse leiding, ervoor om het geheel te saneren, te herstructureren en een nieuw perspectief te schetsen passend bij de culturele waarden van het landgoed en bij de omvang van de gemeentelijke bijdrage. 

Werkwijze
Na uitgebreid onderzoek heeft Nina de Gemeente Noordenveld geadviseerd om het theater en het museum te splitsen en onder te brengen in twee nieuwe op te richten stichtingen. De achterliggende gedachte was dat de
twee organisaties in de huidige vorm meer last van elkaar hadden dan dat er toegevoegde waarde voor beide partijen was. De gemeenteraad van Noordenveld is akkoord gegaan met de nieuwe planvorming, waarna het theater en het museum zijn gesplitst in twee zelfstandige entiteiten en de organisatie is ingericht passend bij de activiteiten en de gemeentelijke bijdrage. De Havezate Mensinge heeft daarna haar banden met de andere musea
in Roden (het Speelgoedmuseum en het Scheepstra Kabinet) aangehaald. Het theater is lid geworden van de Vereniging van Schouwburg en concertgebouw directies (VSCD) en daarmee onderdeel geworden van de subafdeling van de VSCD: de Noordelijke Schouwburg Directeuren. 

Wat anderen zeggen: